FAQ

Hier onder vindt u een selectie van de meest gestelde vragen. Voor vragen over jagen kunt u ook de folder raadplegen die elders op deze website staat. Hebt u toch nog vragen die dan niet beantwoord zijn schroom dan niet en stuur uw vraag via het contactformulier.


Vraag 1: mag er dicht bij huizen gejaagd worden?
Antwoord: er is bij wet niet precies geregeld hoe ver men van een huis of bebouwing af moet blijven tijdens de jacht, beheer en of schade bestrijding. Wanneer echter schadegevoelige gewassen tot bijna aan de bebouwing staan, en er geen andere bevredigende oplossing is, kan het zijn dat jagers dicht bij bebouwing komen. Er zal dan altijd een veilige afstand gehouden worden tot de bebouwing en nooit in de richting van bebouwing worden geschoten.

Vraag 2: moeten jagers altijd zo vroeg schieten?
Antwoord: ook jagers slapen graag uit en zullen niet onnodig vroeg gaan schieten. De schade veroorzakende dieren gaan echter wel ’s morgens vroeg op stap omdat ze dan al gaan proberen hun maag voor de hele dag te vullen. Wanneer een jager dan niet op tijd in het veld is zal er veel schade voor de boer zijn die dit niet betaald krijgt. De schadebestrijding mag vaak beginnen vanaf een half uur voor zonsopgang.

Vraag 3: mogen jagers wel met hun geweer over de weg lopen?
Antwoord: jagers hebben door hun jachtakte de bevoegdheid hun wapens te dragen en vervoeren. Wanneer men tijdens de jacht over een binnenweg moet lopen om op een volgend wei,- of bouwland te komen mag men het geweer dragen. Het is dan wel veilig om het geweer te ontladen en hagelgeweren te openen.

Vraag 4: mag ik als ik het niet met de jacht eens ben naar jagers in het veld toe lopen?
Antwoord: niet iedereen hoeft het met de jacht eens te zijn, dat staat vast en daar is ook niets mis mee. Jagen is echter wettelijk toegestaan! Het is dan ook niet verstandig om waar gejaagd wordt het veld in te gaan. Meestal bent u dan ook op verboden grond terwijl de bewuste jager wel alle toestemmingen heeft om daar te komen. Wilt u toch in discussie gaan met een jager doe dat dan bij voorkeur na afloop van de jacht of via deze wildbeheereenheid.

Vraag 5: zijn jagers ook in de nacht actief?
Antwoord: bij hoge uitzondering kunnen jagers ook ’s nachts actief zijn. Dit kan alleen tijdens de wilde zwijnenjacht of met een zogenaamde lichtbakvergunning. In beide gevallen heeft de betreffende jager zich dan aangemeld bij de plaatselijke politie, zodat zij op de hoogte zijn van de nachtelijke activiteiten. Wanneer u ’s nachts wat hoort of ziet wat op jagen lijkt kunt u het beste de meldkamer van politie hierover bellen. Zij sturen dan snel een auto om te kijken of alles wel legaal is wat u waarneemt. Ga nooit zelf op onderzoek uit!!

Vraag 6: moeten jagers zich voor dat ze gaan jagen melden?
Antwoord: Nee! Normaal gesproken hoeven jagers zich niet voor dat ze gaan jagen te melden. De enige uitzondering is wat bij de vorige vraag al is beschreven, wanneer men in de nachtelijke uren moet gaan jagen. Dan is de politie degene die in kennis gesteld moet worden. Overdag hoeft men niemand iets te melden. Wat jagers doorgaans wel doen is goed contact houden met de grondgebruikers en vaak weten deze wel wanneer een jager "op pad gaat".

Vraag 7: Mag je als jager het hele jaar door konijnen en houtduiven schieten?
Antwoord: De houtduif en konijn zijn een wildsoort en hiervoor geldt dus een geopend en gesloten jachtseizoen. Maar omdat houtduif en konijn het gehele jaar door belangrijke schade aan de landbouw aanrichten staan ze op de landelijke aanwijzing vergunningvrije gevallen soorten. 

Vraag 8: Mag iemand met een luchtbuks op eigen grond een houtduif schieten?
Antwoord: Nee. De grondgebruiker mag met een luchtbuks geen houtduif schieten, omdat hij dan een geweer gebruikt dat niet aan de wettelijke specificaties van artikel 3.15 lid 2 Besluit natuurbescherming voldoet. Artikel 3.13 en 3.15 lid 2 Besluit natuurbescherming.



Foto: Juta de Vet

De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.